logo

•• Chladnička - najlepší pomocník v kuchyni ••

Mikroorganizmy sa najrýchlejšie množia pri teplotách medzi 5 °C – 60 °C. Preto je dôležité potraviny uchovávať pri teplotách nižších ako 5 °C, alebo ich tepelne upravovať pri teplotách nad 60 °C.

Chladnička umožňuje uchovávať potraviny čerstvé po dlhšiu dobu. Potraviny sa rýchlejšie kazia aj v chladničke pokiaľ medzi nimi necirkuluje vzduch. Preto nie je vhodné robiť veľké nákupy a napchať chladničku až po strop. Ak je vo vašej domácnosti väčšia spotreba jedla, je potrebné úmerne tomu prispôsobiť aj veľkosť spotrebiča. Každá potravina má v chladničke svoje miesto.

Správne umiestnenie potravín v chladničke prispieva k predĺženiu ich kvality:

• Najchladnejšie miesto sa nachádza nad záuvkami na zeleninu. Tu ukladáme potraviny ako sú, napr. mäso alebo ryby.
• Nad nimi sa nachádza priestor pre mlieko a mliečne výrobky.
• Najvyššie poličky používame na uloženie varených pokrmov, otvorených balení potravín a masla.
• Do priestoru dverí, kde bývajú najvyššie teploty, vkladáme napr. nápoje.

Odporúčania pre účelné a bezpečné využitie chladničky:

1. Chladničku udržiavajte čistú. Vnútornú časť chladničky pravidelne vymývajte teplou vodou s čistiacim a dezinfekčným prostriedkom.
2. Teplota v chladničke má byť v rozmedzí 0 – 4 °C, maximálne 5°C. V mrazničke – 18 °C.
3. Nikdy neprepĺňajte chladničku, pretože tak nie je možné udržať bezpečnú teplotu.
4. Nenechávajte dlho otvorené dvere na chladničke.
5. Chladené potraviny vráťte do chladničky ihneď po použití.
6. Do chladničky nedávajte horúce potraviny.
7. Vyhoďte všetky nespotrebované zbytky potravín, ktoré sú v chladničke dlhšie ako 2 dni.
8. Potraviny určené na rozmrazenie položte do spodnej časti chladničky do misky, aby sa zabránilo vytekaniu vody. Nezmrazujte už rozmrazené potraviny.
9. Vajcia chovávajte v chladničke a po manipulácii s nimi si vždy umyte ruky. Znížite tým riziko ochorenia na salmonelózu.
10. Neskladujte potraviny v otvorených konzervách. Potraviny preložte do nekovových obalov, uzatvorte a spotrebujte do 2 dní.
11. Uchovávajte čerstvé mäso oddelene od tepelne upravených potravín. Zamedzíte tak možnej krížovej kontaminácii.
12. Ovocie ani zeleninu pred uložením do chladničky neumývajte.
13. Potraviny uložené v obchode v chladiacich alebo mraziacich boxoch vyberajte vždy na záver nákupu.

 

Na stiahnutie: 
Podporný materiál 
Chladnička - najlepší pomocník v kuchyni.pdf

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...